Friday, July 16, 2021

Yeni Bilgiler

 

Düzeltme yapmak gereğini duydum.



İki yıl önce yorum yazan Ergün Bektaş bey ile yazışarak edindiğim bazı bilgileri aktarmak istiyorum.

Dedemizin annesi ve erkek kardeşi ile Hicaz'a gelmeleri için hazırlanan belgede eski yazıda iki ve  üç rakamlarının benzer ve hatalı yazılışları yüzünden kaymakam ve miralay karmaşası oluşmuştur. Belge tarihi 1228 yazılmış olup ikilerin üç de olabileciği düşünülünce. 1338 (1922) yılı aile İstanbul'a döndükten sonraya rastladığı için kaymakam ifadesinden dolayı manasız olmaktadır.  O zaman 1328(1912) yılının doğru olduğu anlaşılıyor. .

Hac'a gitme olayı ailece İstanbul'a dönmeden önce olmuş. Dedem 1912-1913 yıllarında Çorlu'da Balkan savaşlarına katılmak için Hicaz'dan gelmiş. Konya'ya ve Erzurum'a gittikten sonra annesi ve ağabeyini de alarak Hicaz'a geri dönmüş. Eski yazı tarihlerde iki ve üç rakamları yazılırken yapılan hatalar çok yanlış anlamalara sebep oluyor. O zaman kırmızı ile yazdığım miralay ifadesi yanlış oluyor.

Dedemizin seceresinde geçen kırmızı ile yazılı Fatma halanın gelinin adı Azmiye değil Nazife olacaktır. Eski yazıda kişi ve yer isimlerini okumak hiç kolay değildir.

Ergün beyin yardımı ile  ulaştığım bilgilere göre 

Fatma hala Kolcu Mehmet ile evlenerek Orhaneli'ne giderler. Üç çocukları vardır. Kocası üç yıl sonra ölen Fatma hala üç çocuğu ile Orhaneli'de yaşar. (Kolculuk Osmanlı'da kurulmuş özel güvenlik teşkilatı)

Fatma Kolcu   1869  Batum
Mehmed Rıfat Uğurlu 1874 Ardanuç
Fevzi Rıza Uğurlu 1877 Ardanuç 

Doğum yerlerinden ve  Osmanlı Rus savaş durumlarından Batum'dan Ardanuç'a göç ettikleri düşünülebilir.

Üç kardeşin en büyüğünün Fatma hala olduğu da anlaşıldı.

Araştırmacı Ergün Bektaş beyin katkıları ile dedemizin dilekçesi tamamen okundu. Mavi yazılı kısımlar onun ifadeleridir.





Orhaneli Araştırmacısı Ergün Bektaş beye teşekkür ediyorum.